Спомен от Белица

До бизнес идеята за създаване на атрактивен магазин за сувенири младите предприемачи достигнаха след като направиха проучване в региона и установиха, че местата, от които туристите могат да си купят и отнесат малък спомен, са ограничени, а артикулите, които се предлагат – не достатъчно привлекателни и характерни. Идеята си те описаха така:

„Животът e несигурно нещо и имa моменти, които човек иска да запомни, да запечата в ума си, така че след време да може да извади спомена, като цвете изсушено между страниците на книга, и отново да му се възхити. Магазин за сувенири „Ръкоделничка“ ще бъде физически магазин, който ще се намира в град Белица и ще ви помогне да съхраните спомените си от пътуванията до там с ръчно изработени сувенири – картички, дървени сувенири, изделия от изцяло естествени материали – вълна, дърво, камъчета, природни материали, плетени кошници, декорации за дома, за специални поводи – сватби и тържества. Магазинът ще предлага продукти за  интериорно и екстериорно декориране – традиционни черги и килими, бъчви, дърворезби и други“.

Първите клиенти

За тестване на своята идея, младите предприемачи разработиха ръчно различни атрактивни артикули, следвайки концепцията да отразяват местните традиции, фолклор, занаяти и естетика. Така се появиха ръчно плетени кошници от рециклирани материали, красиви картички, сувенири с природни материали, шишенца с послания, плетеници и др.

Ключовото за успеха на магазина и най-вече – за продажбата на артикулите се оказа умението да се разказва историята, свързана със създаването на всеки един сувенир, детайли за технологията, разчитане на специфичното в плетениците и други подробности, които плениха първите им клиенти и ги провокираха да си закупят от продуктите.