Традиции в игри

Младите предприемачи се насочиха към местния бит, традиции, култура и обичаи, които осъзнаха като един от най-ценните ресурси в региона. Водени от идеята за запазване на самобитното, на богатството, предавано от поколение на поколение чрез песни, танци, ритуали, начин на живот, те търсеха формат, който по най-достъпен и атрактивен начин да въвлича участниците в местния бит и култура.

Спряха се на разработване на формат, познат като „ескейп руум“ – заключена стая с поредица от загадки, след решаването на които се стига до изхода. Екипът събра и формулира забавни логически и динамични игри, като тематично ги обедини в един от най-хубавите и пищни ритуали в региона – сватбата. През игровите препятствия превеждаха домакините, облечени в традиционно местно облекло.

Идеята е чрез игрово забавление да се научат специфичните особености на местната култура и да се поддържат живи традициите, думи от местния диалект, народни песни и „табиети“. Форматът е чудесно предложение за качествено свободно време, иновативен начин за опознаване на местната реалност чрез едно незабравимо преживяване, емоционално презареждане и връщане към истинските човешки взаимоотношения и дейности.

Белишка сватба

За първи сюжет на ескейп руум „Бягство от Долапа“ екипът избра разиграването на „Традиционна беличка сватба“. Участниците, поканени на това емоционално събитие, се превъплътиха в главните действащи лица – гелина (булка), младоженец, етърва, девер, свекър, свекърва и гости като бяха накипрени и пременени в традиционни за повода носии. Игровите предизвикателства им представяха домакините на „Долапа“, които вложиха цялата своя артистичност. Сред загадките бяха подреждане на текст на сватбарска песен, характерна за региона и отпечатала местния диалект, отгатване названията на различни части от облеклото на булката. Ритуалите и традициите бяха преобърнати в загадки и предизвикателства. Така свекърът трябваше със завързани очи да опита ястията от богатата празнична трапеза и да ги познае, гостите – да танцуват хоро, но и за пазят мястото си на почетното събитие.

Участниците – сватбари с ентусиазъм и безотказност разнищваха задачите, докато успяха да отключат „Долапа“ и да се измъкнат от него – по-щастливи, сплотени и с истории за разказване.