За „бодливата“ промяна на нагласите

Всички сме свикнали да чуваме, че у нас нищо не може да се случи, както се случва в „западните“ или „бели“ държави. Всички знаем максимата, че тук в България не може да се успее, не може да се прави успешен бизнес, всички средства потъват, държавата и институциите не съдействат, а младите хора „бягат“ навън, където е по-лесно. Нагласите или „утвърдените ни вярвания“ за невъзможността на нашите мечти или бъдещи начинания са като малки карфици, които винаги ни държат на едно място, което съзнанието ни толкова обича – зоната ни на комфорт. Там, където се чувстваме сигурно „закарфичени“ от всичките ни страхове, които повтаряни дълго са се превърнали точно в това – утвърдени вярвания, на които ние съвсем доброволно се подчиняваме.

Коментар на Михаела Самарджиева, провокиран от проект „Предприемачество с планински релеф!“

Не един и двама психолози са изследвали тази „любопитна“ черта на нашето съзнание само да си слага граници, да се ограничава в малки кутийки и да забожда още и още карфици, които да подържат илюзорната му сигурност и да му пречат да покорява нови хоризонти. Интересното е, че тези вярвания започват да се градят още от най-ранна възраст и дали заради средата, вярванията на нашите родители, медийните послания, които ни предлагат повече „негативна“ информация или заради „градски митове и легенди“, които чуваме постоянно от нашите приятели за успешни хора, които аха да изкачат най-високото стъпало и са спънати от държавата – ние също изграждаме така „удобното“ вярване, че то така или иначе „няма да стане“, затова няма смисъл и да се опитваме.

Младежите от Община Белица преминаха през второто обучение „Аз, предприемачът!“, проведено от 18 до 20 януари 2019 г. в град Добринище, като част от проект „Предприемачество с планински релеф!“, и именно в него, ние се опитахме да променим тези закостенели схващания, че успешен бизнес в България не може да се прави. Чрез изработване на „Карта на предприемаческите възможности“ в района на Община Белица, генериране на нови предложения за потенциален бизнес, научаване на SMART модел за тестване постижимостта на бизнес идея, събиране на вдъхновение и прозрение от „Мъдростта на улиците“ в Добринище, усвояване на инструментите, които се използват в практиката от предприемачите, за да създадат дизайна на своята идея – бизнес канава, създаване на клиентски профил, извеждане на стойност и др., бъдещите млади предприемачи започнаха да вярват, че в техния регион наистина има условия, възможности и ресурси за стартиране на успешно бизнес начинание, което може да се случи напълно реално и на практика.

Любопитно за всички нас – треньорите и участниците в този проект е колко се промениха нагласите на младежите от Община Белица. При първата ни среща – първото обучение „Аз, предприемачът!“, проведено в края на ноември и началото на декември – всички те мечтаеха да притежават луксозни ресторанти и заведения, да спечелят от лотарията, да пътуват до Дубай и да постигнат това, за което мечтаят не със собствени усилия, а с пари спечелени наготово или по добрата воля на съдбата – с късмет. При втората ни среща бъдещите млади предприемачи вече търсеха възможности в ресурсите на собствения си регион и бяха оставили вярванията, че някой друг трябва да се погрижи за личното им благополучие. Едно вярване обаче още беше тук сред всички нас – това, че в България нищо не може да се случи и бизнес няма как да се прави.

Младежите се разделиха на две групи, в които едните вярваха, че у нас може да има успешни начинания, а другите продължаваха да твърдят, че тук нищо хубаво не може да се случи. „Невярващите“ подкрепиха твърдението си с конкретни примери – с карфици, които бяха чули от приятели и близки. Ние пък – другата половина им дадохме примери за успешни родни предприемачи, които лично познаваме и, които с усилията си доказваха не само, че у нас може да има успешен бизнес модел, но и че той може да е изключително печеливш.

Нашите примери бяха реални – показахме им сайтовете, продуктите и ги „запознахме“ макар и чрез разказ с няколко вече реализирани успешни идеи – семейство шоколатиери, които поради нуждата да предложат на детето си чист продукт създават едни от най-популярните и вече световно оценени занаятчийски шоколади у нас, момчетата, които правят „печка-ракета“, която е в пъти по-икономична от стандартните и спомага за опазването на околната среда, младеж от София, който съвсем сам създава една от най-големите частни ботанически градини у нас и печели приходи от нейните посещения, млада дама, която отваря „социална чайна“, в която работят младежи в неравностойно положение и др. Бъдещите предприемачи от Община Белица имаха възможност и лично да поговорят с други успешни предприемачи – едно от момичетата, стоящи зад проекта „Таратанци“, които срещат съвременния човек с българските народни хорá и танци по неочакван начин – чрез уникалните форми от стъпките на хорáта в комбинация с типичните етно цветове за всеки регион и създават „графичен език“, чрез който достъпно и забавно представят народните ни танци пред българи и чужденци.

Така чрез директни примери, множество игри и беседи всички от екипа на „Аз, предприемачът!“ 2 се опитахме и реално успяхме да премахнем още една „карфица“ в съзнанията на тези млади хора, която им пречи да осъществят мечтите си. Тук ИМА КАК и младежките обучения, реалните успешно осъществени бизнес начинания на редица българи и усилената работа на всички нас в тази посока го доказват. Повярваха го и младежите от Община Белица и всички ние смятаме, че дори те да не достигнат до крайното осъществяване на своите бизнес начинания от това обучение, те ще постигнат мечтите си в бъдеще, защото вече няма да има нещо, което да им „убива“ и да ги „боде“. Вече няма да има „не“ пред всяко „може“. Вече добрите идеи ще вървят свободни към своето осъществяване и ЩЕ се случат.